Saved 'BreadCrumb - NO - Microsites' widget plugins_nav_breadcrumb_no removed

Krigshistorie fra Indre Østfold

Indre Østfold har mye krigshistorie.

Vi har flere fort med spennende historie og mange flyktningruter over til Sverige som man kan gå den dag idag. Vi har også flere museer hvor man kan få guidet omvisning.

Hjemmefrontmuseet, Rakkestad .
Photo: Hjemmefrontmuseet, Rakkestad
Hjemmefrontmuseet, Rakkestad .
Photo: Hjemmefrontmuseet, Rakkestad

Høytorp Fort og Trøgstad Fort ble ferdigstilt rundt 1915

Disse representerte datidens mest moderne festninger. Byggingen av disse fortene ble initiert etter at Ørje Fort, som sto ferdig i 1903, måtte demonteres i forbindelse med Unionsoppløsningen i 1905.

Ørje Fort lå for nær den svenske grensen

og som følge av dette ble det besluttet å bygge nye fort lenger inn i landet. Høytorp og Trøgstad ble en del av den strategiske Glommalinjen, et tiltak for å styrke forsvarslinjen og redusere trusselen fra Sverige.

Høytorp Fort .
Photo: Visit Indre Østfold
Høytorp Fort .
Photo: Visit Indre Østfold

Flyktningeruter

Langs grensen til Sverige var det mange som ble loset gjennom skogen i tussmørke i ly for fienden. Her var det mange som satte sitt liv på spill for å redde andre med å komme seg trygt over grensen til Sverigen.

Idag er det flere ruter langs grensen

i vår region som følger historiske flyktningruter. Både Marker, Aremark og andre steder langs grensen i Norge har ruter som kan benyttes for å gå i flyktningenes fotspor.

En av grenselosens sønner

Året er 1941. Nils Skogstad er 8 år og bærer på en stor hemmelighet. Så hemmelig at han ikke en gang kan si noe til sin beste venn.

Flyktningeruter .
Photo: Visit Indre Østfold
Flyktningeruter .
Photo: Visit Indre Østfold

Andre krigshendelser i Indre Østfold

Slaget ved Langnes Skanse .
Photo: Fred Larsen
Slaget ved Langnes Skanse .
Photo: Fred Larsen

Grunnlovskampen i Østfold
Kong Christian Frederik og grunnloven

Spydeberg prestegård spilte en viktig rolle i 1814. Det var her kong Christian Frederik holdt statsråd 8. august, dette ble senere kjent som Spydebergstatsrådet, og ble utgangspunkt for unionstraktaten med Sverige. Dette ble fullført som Konvensjonen i Moss den 14. august 1814.

Les mer om ; Grunnlovskampen i Østfold - Hentet fra Spydeberg prestegård

Langnes forsvarsanlegg

Langnes forsvarsanlegg

Langnes skanse var en feltbefestning i Askim. Festningen ble anlagt i 1813–1814, og er kjent fra slaget ved Langnes skanse. Svenskekongen Karl XII krysset Glomma ved Onstadsundet i mai 1716 etter å ha oppgitt en mislykket beleiring av Akershus festning med 6000 mann og…

Fort og festninger

Krigsmuseum

Hjemmefront museet, Rakkestad

  • Skogv. 26

Museet som bidrar til at vi ikke glemmer Museet har over hundre meter med glassmontere som inneholder rundt 4000 gjenstander fra 2. verdenskrig. Utstillingene er omfattende og berører okkupasjon, krigshandlinger, milorg, agenter…

Flyktningruter

Vandretur: Flyktningerute, Timianruta

  • Rømskogveien

Timianruta, Marker - 6 km.  Langs grensen mot Sverige var det mange flyktningeruter hvor kurerer fulgte flyktninger, transporterte etterretningsmateriell, penger, våpen, amunisjon og dokumenter, med fare for sitt eget liv under 2. verdenskrig. Flyktningerute er betegnelsen p…